Training onder het zadel.

Bij ons is het mogelijk om de basis opleiding voor je paard zo goed mogelijk aan te leren zodat het paard en jij er voor de verdere toekomst plezier aan beleven.

"Een goed rijpaard begint bij de aller eerste stap: het zadelmak maken"

Wij werken op basis van rust en wederzijds respect, tevens nemen wij eerst de tijd om het paard te observeren en bekijken daarna wat het paard evt mist in de basis, zodat we geen verkeerde start maken.

We beginnen eerst met grondwerk, hiermee leren we het paard kennen, en komen we van elkaar te weten "wat voor vlees we in de kuip hebben".


Grondwerk met touwhalster + touw met gewicht. Dit touw hangt stiller dan een normaal halstertouw en is paardvriendelijker, omdat het icm het touwhalster zachter en directer inwerkt, waardoor je dus met minder veel meer bereikt. Less = more.


Als het paard het basis grondwerk onder de knie heeft, beginnen we aan het longeren.
Tijdens het longeren leren wij het paard de basis stem commando's. Als dit allemaal vloeiend verloopt dan zetten wij de stap naar het dragen van een longeersingel, dan een zadel.

Verloopt dit voorspoedig, dan werken wij richting het ruitermak maken van het paard.
Wanneer het paard braaf reageert met een ruiter en luistert naar de basis commando's, dan gaan we al heel gauw "los" rijden. Als dit veilig aanvoelt dan is de behoefte groot om buiten de bak (zoals in het bos of het strand) te trainen.Strandrit jonge ruin 2018

Er bestaat geen "winnen"of "overmeesteren" in het werken met paarden.

Wij respecteren een paard en benaderen een paard via zijn eigen taal en behoeftes (een paard denkt immers niet zoals een mens) en het paard zal ons respecteren als hun leider. Net zoals in de kudde. Als mens hebben wij de taak om hun taal te begrijpen en niet andersom, wij willen er op rijden, toch? ;-)

Wij leiden en het paard volgt zonder dwang. Dat is de basis.
"Geduld, tijd en consequent" zijn sleutelwoorden in het zadelmak maken.

Trouwens, in elk soort training en op elk niveau.

Wij rekenen minimaal een maand/4-6 weken training voor het zadelmak maken.

Aan het eind van de periode kent het paard de basisgangen; stap, draf en galop.

Uiteraard zit er een stuur, gas en een rem op en kunt je op-en af stijgen terwijl het paard netjes stil blijft staan.

Is het paard al zadelmak, maar nog niet doorgereden? Ook dan kun je bij ons terecht.


Matiullah Khan, een 7 jarige hengst. Na jaren goed gepresteerd te hebben als showpaard, pakt hij het rijden weer super makkelijk op.

In de laatste weken van de training kom je zelf of de ruiter van het paard een paar keer onder begeleiding van ons het paard rijden.  
Uiteraard ben je tussentijds altijd welkom om de training van je paard bij te wonen. Graag zelfs! Zo leer je je paard in een andere omgeving kennen.

Tevens is verdere training onder het zadel mogelijk.
Stel je vraag via het contact formulier of bel ons direct en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.